fbpx

Mindful Moeder Programma

Het is niet zomaar iets wat je doet...

JA zeggen tegen jezelf en het programma is een stap dichter naar jezelf toe.. Je gaat je vrij maken van overtuigingen en gedachten die je ware zelf in de weg zitten. Zodat je veel meer vanuit vertrouwen en ontspanning van je gezin kunt genieten.

Je komt tot de kern van je zijn en daarmee haal je veel meer voldoening uit deze intensieve levensfase.

Lieve Moeders

Lieve Moeders is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte als kersverse moeder.

Ik dacht dat ik mezelf kwijt was geraakt. Maar in feite was het een uitnodiging om mezelf opnieuw te leren kennen. Moeder worden is een transformatie. Je kan nooit meer geen moeder zijn. Dus je wordt ook nooit meer ‘de oude’.

Daarom is het van belang om jezelf opnieuw te ontdekken. En onze kinderen nodigen ons hier elke dag voor uit. Iedere keer als je frustratie, boosheid of machteloosheid voelt.

Je wordt getriggerd in oude pijn die je met je mee draagt. En de uitnodiging is om het kleine meisje in jou hierin bij te staan.

En dat is precies waar dit programma voor is. Je eigen liefdevolle moeder worden. Juist nu je jezelf zo tegenkomt. Want juist nu kan je geruststellende, liefdevolle woorden goed gebruiken.

Lievemoeders is er om moeders te ondersteunen en inspireren in deze bijzondere periode. Iedere moeder verdient in deze periode de steun die ze nodig heeft.

Niemand bereidt je voor op het moederschap. Na een aantal jaren coaching, therapie en opleiding dacht ik dat ik het wel goed op orde had van binnen. En toen werd ik moeder…

Bij sommige moeders gaat alles vanzelf, maar bij mij sloegen twijfel en angst om het niet goed te doen toe. Al die angsten waarvan ik dacht dat ik ze onder controle had speelden weer op.

Ik keek om mij heen en dacht: ‘Hoe doen al die andere moeders dat?’ Gebroken nachten, werken, vrienden, partner en… mezelf.

Stap voor stap ontdekte ik wat ik nodig had. Om er voor mezelf te zijn. En zo ontdekte ik mezelf opnieuw. Ik vond balans in het zorgen voor mijn kids, mijn omgeving en mezelf. En vooral, wat ik nodig heb als ik dat even kwijt ben.

En dit is wat ik deel in dit prachtige online programma.

Marjolein Mennes (1979). Trainer en coach. Ik ben getrouwd met Maarten Heijer. Ik ben ook trotse moeder van twee prachtige zoons, Lucas (2013) en Ime (2016).

In 2014 studeerde ik af als psycho-sociaal werker/ coach. Een heel intense vierjarige opleiding die ik ben gaan volgen, omdat ik meer verdieping wilde in mijn leven.

Ik wilde mezelf beter leren kennen. Een investering die mijn leven heeft veranderd en die ik jou ook zo gun.

De Modules

Je kunt de modules week voor week volgen. Maar je kunt er ook voor kiezen het in je eigen tempo te doen.

Het is belangrijk dat je de oefeningen regelmatig uitvoert. Want persoonlijke groei heeft oefening nodig. Om echt routine te ontwikkelen in het zorgen voor jezelf, nodig ik je uit de oefeningen elke zondag, woensdag en vrijdag te doen. Een paar minuten.

Ik ga je daarbij inspireren, motiveren en af en toe een schop onder je kont geven (wel zachtjes hoor).

Soms zal het je in een keer veel inzicht brengen. Soms zal je geduld moeten hebben.

Maar maak nu het besluit voor jezelf: ‘Ik ben bereid het moederschap anders te beleven. Ik wil het allerbeste voor mezelf en mijn gezin.’

De Lieve Moeder Methode loopt als een
rode draad door het programma

Stilstaan

Bij elke oefening die je doet, sta je stil. Je stopt even met je dagelijkse bezigheden. Soms voelt dat alsof je in een raceauto zit en aan de handrem trekt. Stoppen met plannen, oordelen, kritische gedachten, bezig zijn, afleiding zoeken. Eén kort moment waarop je met je volle aandacht stilstaat.

In het begin zal het moeilijk zijn, omdat je nog dat ‘raceauto’-gevoel hebt. De oefeningen en de structuur in het programma gaan je hierbij helpen.

Soms voelt het alsof stilstaan HE-LE-MAAL niet kan, maar juist op die momenten is het tijd om stil te staan. Het gaat je zoveel moois geven.

De eerste stap op weg naar rust.

Sudderen

Stilstaan kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het kan gevoelens van onrust omhoog brengen. Allerlei stemmetjes die zeggen: ‘je kan niet niks doen’, ‘weet je wel wat je allemaal nog moet doen vandaag?’, ‘hoe kan je nu iets voor jezelf doen terwijl je kinderen je nodig hebben?’, etc.

Het kan er ook voor zorgen dat je een onbestemd gevoel krijgt. Akelig. Boos. Of juist verdriet.

Het programma nodigt je uit om, hoe lastig dit ook kan zijn, toch te blijven bij dit gevoel. Je suddert als het ware in dit ongemak. Want in dit gevoel vindt de grootste groei plaats. Want dan ga je ervaren dat je meer bent dan je gedachten, je overtuigingen, je ongemak. Een belangrijke stap in bewustwording. Selfcare (zie hieronder) helpt je bij het sudderen.

Selfcare

Om dit ongemak te kunnen dragen dompel je jezelf onder in zelfliefde. Je oefent met jezelf geven wat je nodig hebt.

De oefeningen in het programma zijn allemaal een vorm van jezelf liefdevol voeden. En dit kan op zoveel verschillende manieren. Het is aan jou om te ontdekken wat jij hierin prettig vindt. Elke situatie vraagt weer om een heel andere vorm van ‘selfcare’.

Als je kind niet mee werkt en je merkt dat je geduld op raakt. Dan helpt het je om in je hoofd jezelf liefdevol toe te spreken: “Het is oke, ik mag dit heel vervelend vinden. Dit gaat weer voorbij.” Even diep ademhalen, weglopen van de situatie, kop thee, jezelf liefdevol toespreken; verzin het maar…

Zo heb ik zelf een routine ontwikkeld in het behouden van mijn veerkracht. En jij kan dat ook.

Ik geloof dat als jij deze zes weken aan de slag gaat met de oefeningen, je heel goed aanvoelt wat jij wanneer nodig hebt om jezelf intens lief te hebben.

De structuur

Het programma heeft een vaste structuur.  

  • Elke module begint met een quote van een inspirerend persoon.
  • Vervolgens staat er een mantra. Deze kan je meenemen door de hele week. Ik zet bijv. altijd mijn wekker om 12.00 uur en laat de mantra dan verschijnen op mijn telefoon.
  • Dan volgt er een introductie, het doel (in het roze blok) en een instructie voor de komende lessen. 
  • Elke zondag (les 1) doen we een oefening die je meeneemt in jouw week. Door de herhaling maak je het je eigen.
  • De woensdag (les 2) gaan we aan de slag met een begeleide meditatie. Deze meditaties kan je het beste beluisteren in een stille ruimte of voordat je naar bed gaat. De meditaties beginnen met een bel en ze eindigen met bel zodat je weet wanneer het afloopt.
  • Vrijdag staat er een video op het programma om de module af te sluiten met een korte oefening of overpeinzing om mee je weekend in te nemen. Je kunt de tekst uit de video ook lezen.

Het programma is geschikt om zowel op de computer als op je mobiel te volgen. Mocht er iets niet werken, of iets niet kloppen, dan hoor ik het graag. ([email protected])

De werkbladen kun je downloaden en printen.

Trakteer jezelf ook op een mooi notitieboek. Een mooi naslagwerk, voor al je inzichten en gedachtes. Schrijven werkt enorm helend en krachtig.

Zet voor de komende weken de de zondag, woensdag en vrijdag vast in je agenda. Dit helpt je enorm om ermee aan de slag te gaan. 

Maar wat is mindfulness?

Mindfulness betekent eigenlijk: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals die is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken.

Door dit proces te trainen, leef je intenser en bewuster. Je kunt makkelijker met spanning omgaan en daardoor vaker ontspannen. Je eigen grenzen bewaken lukt beter. Je wordt je bewust dat je in elke moment een keuze hebt. In plaats van op de automatisch piloot reageren en dus leven.

De meeste mensen leven constant in hun gedachten. Het overgrote gedeelte van deze gedachten gaat over de toekomst: “Ik moet morgen zorgen dat ik alle boodschappen in huis heb, want anders…”, “Ik moet zorgen dat mijn kind goed eet anders wordt hij later…”. Mindfulness betekent je aandacht terug brengen naar het nu. Een moment waarop je even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ laat varen. Je gaat er in gedachten niet mee aan de haal.

10x mindfulness:
  1. Neem een wandeling in de natuur.
  2. Adem in, adem uit; voel de stroom van je ademhaling.
  3. Wees je bewust van je zintuigen: bijv. smaak, tast en geuren.
  4. Wees je bewust van alledaagse activiteiten; autorijden, schoonmaken, whatsappen.
  5. Maak je gedachten leeg. Neem een paar momenten voor stilte.
  6. Als je gedachten dwalen, breng het terug naar je ademhaling.
  7. Vergeef jezelf voor alle negatieve gedachten.
  8. Wees niet te streng voor jezelf; ontspan in je zelfbeeld.
  9. Wees dankbaar; bedank de natuur, de mensen en spullen.
  10. Oefen niet-veroordelend te luisteren.

Mindfulness en het moederschap

Mindfulness helpt om je niet te laten meeslepen in het vaak hectische bestaan als moeder. Het leert je luisteren naar je hoofd én je hart. 

Je moederrol heb je niet kunnen oefenen. Toch zit het in je. Maar omdat we in ons dagelijks leven veel met ons hoofd bezig zijn, vergeten we dat. Dan ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij spanning zich opbouwt. Daardoor wordt de druk op me-time alleen maar groter. En wat er dan gebeurt is dat je oplaadt alleen maar om dit patroon in stand te houden. Mindfulness brengt je terug naar die plek in jou waar alles goed is en alles er al is. Vanuit daar keuzes maken is compleet anders. Het voelt vrij en vol vertrouwen. In verbinding met jezelf en je kind.

Tijdens mijn opleiding hoorde ik de volgende zin: ‘Mindfulness helpt om je verstand slim te gebruiken en om je niet door je verstand te laten misbruiken.’

Twee belangrijke pijlers van mindfulness zijn:

  • Aandacht: je kiest – keer op keer – waar je je aandacht op richt en traint daarmee de ‘aandachtsspier’; een spier die niet fysiek aantoonbaar is maar wel mentaal aanwezig is. De aandachtsspier trekt de aandacht steeds opnieuw naar het hier en nu. Dit vraagt om steeds opnieuw bewust te zijn van waar we met onze aandacht zijn.
  • Dankbaarheid: je ontwikkelt een open, accepterende houding naar alles wat er is, omdat het er toch al is. Dit vraagt om het stoppen van automatisch, reflexmatig gedrag, zoals verzet tegen of het vermijden van waar je geen zin in hebt. Alles is welkom, precies zoals het is. Jij bent welkom, precies zoals je bent. Zonder (zelf) oordelen, stoppen met vechten en vluchten.

De Mindful Moeder Checklist

Check hier in hoeverre jij al een mindful moeder bent. Zodat je kan zien waar je staat en weet welke stappen je kunt nemen die nodig zijn voor meer rust.

Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Het gaat niet om de “beste moeder award” te winnen, maar om eerlijk te zijn over waar jouw groei zit.

Hoe bewuster je je hier van wordt, hoe meer je hier ook aan kunt doen. Hoe meer baat jij en je gezin er bij hebben.

Daarnaast zijn er 10 x 1 minuut ideeën om een relaxte moeder te zijn en te blijven. Dit kan een goede voorbereiding zijn op het programma.

Tot zover…

Met heel veel liefde en plezier heb ik het programma gemaakt. Ik wil je vragen de oefeningen van het programma niet te delen met anderen.Want ik blijf moeders graag ondersteunen en inspireren. Nu en in de toekomst.Check ook zeker de Lieve Moeder Bonus pagina. Hier deel ik regelmatig nieuwe video’s en informatie.Mocht je tijdens het programma vragen hebben of ondersteuning willen hebben, aarzel niet en neem contact met me op via [email protected]
Not Enrolled

Cursus bevat

  • 7 Modules
  • 24 Lessen